Interventii Medicale Veterinare


Pet Shop
Mancare & Accesorii


Pensiune
Canina & FelinaDermatita atopicaCe este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o predispozitie ereditara de a dezvolta simptome alergice in urma expunerii repetate la o substanta altfel inofensiva (un "alergen"), cum ar fi praful, acarienii din praf, ierburi, sau polen. Cei mai multi caini incep sa dea semne de alergie intre 1 si 3 ani. Unii caini pot prezenta simptome clinice, chiar mai curand. De asemenea, este neobisnuit sa vedem simptome clinice dupa 7 ani. Deoarece natura bolii este ereditara, mai multe rase, inclusiv Golden Retriever, Labrador Retriever, Setter Irlandez si Englez, Dalmatian, Bulldog, Beagle, Schnauzer, Pugs, Boxer, Cocker Spaniel American, sunt mai sensibile.

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

Animale, de obicei, se freaca, ling, musca pe picioare, bot, urechi, axile, zona inghinala, cauzand pierderea parului, inrosirea si ingrosarea pielii. In unele cazuri, mai multe substante ofensatoare pot "lucra" impreuna pentru a cauza unui animal "mancarime", fiecare substanta singura nu ar fi suficienta pentru a provoca o senzatie de mancarime. Aceste substante includ nu numai alergenilor pe calea aerului (de exemplu, polen), ci si alergeni din produsele alimentare si de la paraziti (de exemplu, purici). Pruritul poate fi, de asemenea, exagerat de infectii bacteriene.

Cum se face diagnosticul?

Diagnosticul de dermatita atopica se bazeaza pe semnele clinice (zone de mancarime) si, adesea, un caracter sezonier.

Ce tratament este disponibil?

Tratamentul poate include evitare substantei, terapie pentru controlul mancarimii (terapie simptomatica), sau terapie specifica (desensibilizare) intr-o incercare de a desensibiliza animalul de companie la substantele specifice la care se dovedeste a fi alergic. Terapia specifica se va baza pe rezultatele unui test de piele sau de sange pentru a detecta reactia la substanta alergica. Evitarea completa a substantei alergice nu se poate realiza, dar se poate scurta timpul de expunere la aceasta. De exemplu in cazul in care animalul este alergic la polen, se scade timpul de expunere in aer liber mai ales dimineata si seara.

Animalul de companie nu ar trebui sa fie plimbat prin campuri cu iarba inalta sau buruieni si nu ar trebui sa fie afara, atunci cand gazonul este taiat. Daca animalul dvs are o alergie la ciuperci sau mucegaiuri, aceasta nu ar trebui sa se tina in camere cu un nivel ridicat de umiditate (baie sau spalatorie). Antihistaminice si acizi grasi sunt doua terapii, atunci cand este administrat in combinatie care poate scadea senzatie de mancarime in aproximativ 10% la 20% din animalele de companie atopice. Utilizarea de alte medicamente nesteroidiene in afara de antihistaminice si acizi grasi pentru a controla mancarime animalului tau de companie poate fi justificata. Unele dintre medicamente care au fost eficiente in controlul mancarime includ ciclosporina, misoprostol, si pentoxifilina. Steroizi (prednison, cortizon) pot fi de asemenea folositi pentru a atenua mancarimea.

Produsele aplicate direct pe piele (sampoane,creme) cu proprietati anti-prurit pot fi deasemenea folosite. Este foarte important ca imbaierea sa se faca cu apa rece deorece apa calda intensifica senzatia de mancarime. Vaccinurile desensibilizante pot fi formulate pentru animalele de companie pe baza rezultatelor unui test de piele sau test de sange. Dupa o prima serie de injectii, "boostere" periodice sunt necesare (la fiecare cateva saptamani), pentru restul vietii animalului.

Articole Veterinar

Displazia de sold

Displazia de sold este o boală care afectează câinii tineri, în creştere. Displazie de sold, se referă la o malformatie a articulatiei soldului...

Managementul obezitatii

La animale de companie excesul de greutate pare a fi o problemă în creştere. Hranirea cu alimente cu calorii extrem de nutritive şi de înaltă digestibilitate...

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o predispozitie ereditara de a dezvolta simptome alergice in urma expunerii repetate la o substanta altfel inofensiva...