Interventii Medicale Veterinare


Pet Shop
Mancare & Accesorii


Pensiune
Canina & FelinaManagementul obezitatiiDe ce apare obezitatea?

La animale de companie excesul de greutate pare a fi o problemă în creştere. Hranirea cu alimente cu calorii extrem de nutritive şi de înaltă digestibilitate, cuplata cu un stil de viata mai puţin activ, în multe cazuri, inevitabil conduce la depozitarea surplusului de energie sub forma de grasimi.Câini şi pisicile au supravieţuit mii de ani, si datorita capacitatii lor de a acumula eficient acest ţesut adipos în perioadele de belşug ca o pregătire pentru vremurile de foamete. Cand alimentele au fost rare animalele cu cele mai mari depozite de grăsime au avut cea mai mare probabilitate de a supravietui. Acum, că aceste animale sunt animale de companie, acestea nu mai trec prin perioade de foamete.

De ce este obezitatea o problemă?

Animalele de companie supraponderale au un risc crescut de a dezvolta multe boli, precum diabetul zaharat, artrita, şi probleme respiratorii. La câini sa demonstrat că acestia au o durată de viaţă mai scurtă, cu până la 2 ani. Medicii veterinari au devenit din ce în ce mai conştienţi de importanţa de managementului greutati ca o componentă cheie de medicina veterinară preventivă. Cum este dezvoltat un plan de scădere în greutate?

Planurile de pierdere în greutate sunt concepute pentru a realiza pierderea in greutate constantă păstrând în acelaşi timp si un "confort" pentru animal.. În general, este recomandat ca animalele de companie sa nu piarda mai mult de 2% din greutatea corpului lor pe săptămână. Ratele mai mari de 2% sunt asociate cu sentimentul de infometare, o incetinire a metabolismului animalului (de pierderi în greutate şi mai incete), şi arderea preferenţiala a fibrei musculare pentru energie, decat de grăsime corporală.

Poate fi utilizata dieta actuala in incercarea de pierdere in greutate?

Deoarece cantitatea de calorii administrate, în mod inerent, trebuie să fie redusă pentru a duce la pierderea in greutate, volumul de alimente va trebui, de asemenea, să fie restricţionat în mod corespunzător. Medicii veterinari, de obicei, nu utilizeaza aceeasi dieta alimentară la un animal de companie pentru pierderea în greutate, în parte pentru a evita această reducere în volum, deoarece nu se dilata stomacul la fel de mult şi poate duce la senzatia de foame. Prin urmare, cei mai multi medici veterinari iniţial aleg să hrănească cu o dieta speciala cu putine calorii conceputa pentru pierderea în greutate. Cele mai multe dintre aceste diete conţin mai puţine calorii decât dieta de întreţinere. Schimbarea dietei permite administrarea aceluias volum de hrana dar cu un continut caloric mai mic.

Aceste diete speciale pentru pierderea în greutate au un alt avantaj faţă de un regim alimentar tipic - aproape toate cantitile de aminoacizi esentiali, acizi grasi, vitamine si minerale au crescut. Animalele de companie în curs de pierdere în greutate au nevoie doar de mai putine calorii, ele nu au nevoie de scaderea nutrientilor mai puţin esenţiali. Hrănirea cu o dietă de întreţinere tipica intr-o cantitate necesară pentru a duce la pierderea în greutate creste riscul de a dezvolta multiple deficienţe nutritive.

Cum voi şti dacă planul de pierderea în greutate este de succes?

Mulţi oameni doresc să ştie care este greutatea optima a cainelui/pisici. Unii medici veterinari sunt reticenti în a oferi o greutate, deoarece se concentrează pe un număr mai degrabă decât o măsură semnificativă de sănătate a animalului. Realizarea unui scor ideal condiţiei corporale şi / sau o îmbunătăţire a sănătăţii este un obiectiv mult mai util pentru majoritatea animalor de companie. De exemplu, daca un caine cu artrita care putea merge abia în jurul blocului înainte de pierderea in greutate este capabil să-şi recapete capacitatea de a merge la plimbare şi să se joace fără durere, programul a fost de succes, indiferent de greutatea finala. greutăţile finale pot fi, de asemenea, oarecum înşelătoare ca pacienţii pot converti kilograme de grăsime în kilograme de muşchi.

Sfarsitul planului de pierdere in greutate este atunci cand obiectivele programului au fost atinse. Acest lucru ar putea fi de fapt o greutate obiectiv, dar de multe ori o îmbunătăţire într-o problemă de sănătate. Indiferent de punctul final specific, obiceiurile şi modificări de comportament care au obţinut pierderea în greutate ar trebui să fie păstrate pentru tot restul vieţii animalului.

Articole Veterinar

Displazia de sold

Displazia de sold este o boală care afectează câinii tineri, în creştere. Displazie de sold, se referă la o malformatie a articulatiei soldului...

Managementul obezitatii

La animale de companie excesul de greutate pare a fi o problemă în creştere. Hranirea cu alimente cu calorii extrem de nutritive şi de înaltă digestibilitate...

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o predispozitie ereditara de a dezvolta simptome alergice in urma expunerii repetate la o substanta altfel inofensiva...