Interventii Medicale Veterinare


Pet Shop
Mancare & Accesorii


Pensiune
Canina & FelinaDisplazia de soldCe este displazia de sold?

Displazia de sold este o boală care afectează câinii tineri, în creştere. Displazie de sold, se referă la o malformatie a articulatiei soldului. Organismul va reacţiona la instabilitate prin îngroşarea articulatiei cu tesut cicatricial, cunoscut sub numele de artrita. Cainii pot fi "verificati" de displazie de sold de la 4 luni. Cu toate acestea, deşi unii caini pot avea solduri evaluate ca fiind normal, atunci când sunt tinerii, aceştia pot dezvolta displazie de sold si mai tarziu.

Care sunt simptomele de displazie de sold?

Adesea, aceasta este recunoscuta prin "mersul de iepuras ". În timp, cainii pot prezenta dureri la ridicarea de jos sau cand se aseaza, la urcatul scarilor, cand sar sau după exercitii.

Ce teste sunt necesare?

Diagnosticul de displazie de sold se face prin radiografii în timp ce câinele este sub sedare. Radiografiile sunt necesare pentru a face un diagnostic precis, pentru că in timp ce displazia va evolua, instabilitatea se va diminua.

De ce tratament este nevoie?

În cazul în care diagnosticul de displazie de sold se face în timp ce câinele este foarte tinar (câteva luni vechi) se poate efectua o procedura chirurgicala numita "symphysiodesis pelviene". Aceasta este o intervenţie chirurgicală în care simfiza pelvisului este cauterizata în scopul duce la cresterea exterioară a pelvisului. Acest lucru va conduce la o mai bună acoperire a ambelor articulaţii ale şoldurilor. Deşi eficientă, această procedură poate fi efectuată numai atunci când o creştere semnificativă încă există.

În cazul în care câinele este apropiat de finalizareai creşteri, o procedura chirurgicala numita osteotomia tripla a pelvisului (TPO) poate fi efectuata pentru a îmbunătăţi articulatia soldului. Cu toate acestea, în cazul în care artrita este deja prezentă în articulatie, aceasta operatie nu este recomandata. Adesea, aceasta operatie se face în timp ce câinele este între 7 luni şi 1 ½ ani. Dacă artrita semnificativa deja există atunci când se pune diagnosticul de displazie de sold, managementul conservator, constând în evitarea efortului şi terapie anti-inflamatorie, poate fi incercat initial. Adesea combinate cu terapie fizică şi, probabil, acupunctura, durerile asociate cu artrita pot fi atenuate în mod eficient.

Daca managementul conservator nu da rezultate in combaterea durerii se poate face protezarea soldului. Uneori, din cauze economice, o înlocuire şold poate să nu fie fezabilă. În acest caz, o procedura chirurgicala numita ostectomia capului femural (FHO) poate fi efectuata. Cu aceasta operatie, capul femurului este excizat fara a fi inlocuit. Prin eliminarea capul femurului, durerea datorata contactului osos pe os este atenuata. Deşi aceasta operatie este mai de succes la câinii mai mici sau pisici, câini mari pot avea, de asemenea, o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii, cu ameliorarea durerii.

Prognostic

Majoritatea proprietarilor sunt îngrijorati de faptul că în cazul în care câinele lor este diagnosticat cu displazie de sold atunci când este tinar, cainele poate deveni slăbit şi sa necesite eutanasia. Cu toate acestea, cu numeroase tratamente chirurgicale de succes, precum şi o mulţime de medicamente anti-inflamatorii, displazia de sold rămâne o boala usor de tratat cu cainele încă în măsură să se bucure de o calitate excelentă a vieţii. Displazia de sold este cunoscută a fi ereditara. Prin urmare,nu se accepta la reproducţie câinii cu dovezi de displazie de sold. De asemenea, părinţii cainilor cu displazie nu ar mai trebui reprodusi.

Articole Veterinar

Displazia de sold

Displazia de sold este o boală care afectează câinii tineri, în creştere. Displazie de sold, se referă la o malformatie a articulatiei soldului...

Managementul obezitatii

La animale de companie excesul de greutate pare a fi o problemă în creştere. Hranirea cu alimente cu calorii extrem de nutritive şi de înaltă digestibilitate...

Dermatita atopica

Dermatita atopica este o predispozitie ereditara de a dezvolta simptome alergice in urma expunerii repetate la o substanta altfel inofensiva...